Image Alt

ΟΙ ΦΥΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Ο καφες ανακαλυφθηκε

στην Αφρική, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε όλες τις χώρες της τροπικής ζώνης της Ασίας και της Αμερικής. Οι περιοχές αυτές έχουν μεγάλες περιόδους ξηρασίας, οι οποίες διαδέχονται περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, όπου το δέντρο του καφέ βρίσκει τις κατάλληλες συνθήκες να μεγαλώσει, να αναπτυχθεί και να παράξει καρπό.
Σε άλλα κλίματα θέλει μεγάλη προσοχή η παραγωγή, καθώς ο πράσινος καφές είναι πολύ ευαίσθητος. Η υγρασία είναι ίσως ο χειρότερος εχθρός του καφέ, καθώς ευνοεί τη διάδοση διαφόρων ειδών μυκητών. Γι΄αυτό, μετά την καλλιέργεια ο καφές πρέπει άμεσα να μεταφέρεται σε ειδικούς χώρους με ξηρό κλίμα.
Το φρούτο του καφέ έχει το σχήμα και το χρώμα του κερασιού. Από την «drupa», αυτή είναι η ονομασία του κερασιού, βγάζουμε τον καρπό, όπου πλέον το χρώμα του είναι ανοιχτό πράσινο. Στη συνέχεια μέσα από τη διαδικασία του ψησίματος παίρνει το σκούρο καφέ χρώμα που όλοι γνωρίζουμε.
Υπάρχουν πολλά είδη καφέ. Βέβαια ο Arabica και η Robusta είναι οι ποικιλίες που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την παγκόσμια παραγωγή. Η ποικιλία Arabica έχει ένα έντονο άρωμα με μία ελαφριά γεύση πικράδας. Η ποικιλία Robusta, σε αντίθεση, εμφανίζει πιο σκληρά χαρακτηριστικά, έχει λιγότερο άρωμα, μεγαλύτερη πικράδα και σχεδόν τη διπλάσια περιεκτικότητα καφεΐνης σε σχέση με την ποικιλία Arabica.